Çocuklarda Alt Islatma

                                                                  ÇOCUKLARDA DIŞKI KAÇIRMA

                                                    Enürezis(İdrar kaçırma), Enkoprezis(Dışkı kaçırma)

Çocuk en az 5 yaşında, 3 ay süreyle haftada en az 2-3 kez istemli ya da istemsiz tuvaletini uygunsuz yerlere yapıyorsa Enürezis-Enkoprezis durumundan bahsedilebilir.

               Dışkı Kaçırma Nedenleri

Fizyolojik Nedenler: Sfinkter(çocuğun ilgili kasları) kontrol bozukluğu, kabızlık, tuvalet eğitiminin verilmesi ya da tamamlanmaması, kalıtımsal olabilir. Anne-babanın geçmişinde geç tuvalet alışkanlığı var ise çocukta da aynı rahatsızlık görülebilir. Çocuk aşırı yorgunsa ya da yatmadan önce çok sıvı tüketip tuvalet ihtiyacını gidermemişse altlarını ıslatabilirler.

İlişkisel Nedenler: Ebeveynden kaynaklananlar; babanın uzaklığı, annenin ise nevrotik özellikleridir. Özellikle annenin tuvalet eğitimindeki ya aşırı katı tutumu ya da aldırmaz gevşek tutumu. Çocuktan kaynaklananlar; nörolojik, bilişsel ve fiziksel gelişme gerilikleri, tuvalet ve tuvalete gitme ile ilgili mantık dışı fantezi ve korkular, çocuğun genel olarak inatçı tutum içinde tuvalet eğitiminde direnmesi. Stres; bir yakınının ölümü sonrası, okul veya ev ortamında meydana gelen değişiklik(okul değiştirme, taşınma, boşanma, aileye yeni bir bebeğin katılması) gibi nedenler alt ıslatmaya neden olabilir. 

Özellikle kardeş kıskançlığı yaşayan çocuklarda rastlanılır. Büyük çocuk, küçük çocuğa gösterilen ilgiyi kıskanır ve ilgiyi üzerine çekebilmek için küçük kardeş gibi davranmaya başlar. Altına yapma, biberondan yemek isteme, konuşabildiği halde bebekçe konuşma gibi davranışlarında geriye dönüşler görülmektedir.

Sorun duygusal kökenli de olabilir. Çocuğun yaşadığı şoklar, kazalar, ilgisizlik, sevgisizlik ya da aşırı sevgi alt ıslatmanın nedenlerindendir.

Bazı çocuklar ileri düzeyde kabızlık çekerler ve bu çocuğun tuvaletini yaparken acı çekmesine, tuvalete gitmekten korkmasına ve kaçınmasına yol açar. Bu yüzden büyük tuvaleti bağırsaklarda birikir ve daha büyük bir tıkanmaya neden olur.

Bu Sorunla İlgili Görülen Bazı Durumlar

Dışkılarını tutamayan çocuklarda pek çok uyumsuzluk belirtisi gözlenir. Bu çocuklar genellikle yaşlarından küçükmüş gibi davranırlar. Bağımlılık, inatçılık, kısıtlı ya da bozuk arkadaş ilişkileri, çevre ve okula karşı uyumsuzluk, dikkat eksikliği gözlenen en tipik belirtileridir.

Dışkılanmanın sadece evde görülmesi çocuğun annesiyle arasındaki sorunlu ilişkinin en belirgin özelliğidir. Çocuk bu davranışıyla annesine hem başkaldırmak hem de annesinin ilgisini çekmek ister. Anne ve çocuk arasındaki çekişmeler çoğu zaman cezalar, korkutmalar ve dayak ile sonuçlanır. Ancak çocuk tuvalete gitmeye karşı direnç gösterecektir. Bu problemi önleme tedavisinde, anne ve baba ne kadar sinirlense de çocuğu eleştirmemelidirler. Bu tür alışkanlığa sahip çocukların üzerinden gereksiz baskılar kaldırılmalı ve aşırı titiz durumlardan vazgeçilmelidir. Çocukla olumlu bir ilişkiye girdikten sonra dışkılamasını düzene koymak kolaylaşacaktır. Ceza ve dayağa son verilmeli, kesin bir tutumla günde 3-4 kez belirli aralıklarla tuvalete oturtulmalıdır. Çocuğun altına bez bağlamak ve bu durumu karşısında tamamen sessiz kalmak davranışların enürezis/enkoprezisi pekiştireceği bilinmelidir.

Siz de çocuğunuzda bu durumu gözlemliyorsanız bize başvurabilirsiniz.

İLETİŞİM : 0542 567 11 15

                  0507 396 69 41