Korku ve Koronavirüs

Korku Ve Koronavirüs Salgını

           Korku: belirgin bir tehdit karşısında verilen duygusal tepkidir. Tanıma baktığınızda korkunun duygusal bir tepki olduğunu, mutluluk, hüzün gibi duygular gibi normal olduğu görülmektedir.  Korkuya sebep olan gerçek bir tehdit veya uyaran karşısında insanlar iki türlü tepki verirler: ya kaçarlar ya da kaçınırlar. Gerçekçi olmayan tehdit karşından kaçınma davranışı işlevsel olmayıp insanları sürekli olarak güvende olduğuna dair düşüncelerinin gelişmesine engel olup korkularını sürdürmeye devam ederek kişinin işlevselliğini bozabilir. Fakat gerçek bir tehdit karşında kaçma davranışı işlevseldir ve kişiyi olumsuz sonuç doğurabilecek sorunlardan kurtarabilir.

Koronavirüs Dünya genelinde çok büyük bir tehdit olup, maalesef ki binceler insanın hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. İnsanlar üzerinde ciddi psikolojik hasarlar bırakmıştır. Gerek ekonomiye gerek siyasete her alanda ağır hasarlar bırakmaktadır. Peki dünyanın geldiği şu zamanda gerek tıp sektörünün gerek ise teknolojinin ileri düzeyde olduğu zamanda koronavirüs salgınına karşı nasıl davranışlar geliştirmeliyiz. Ciddi bir tehdit olan bir virüse psikolojik olarak güçlü karşılık vermek zorundayız. Gerekli önlem ve tedbirleri aldıktan sonra sağlıklı bir psikoloji ile gerek kendimi gerek ise çevremizdeki insanları rahatlatmalıyız.

İlk olarak koronavirüs salgının belirtilerini aşağıdaki gibidir:

  • Burun akıntısı
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Ateş
  • Nefes almada zorluk (ağır vakalarda)

 

Peki bu belirtiler olduğunda ne yapmalıyız?

 

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Corona Virüsü açıklamasına göre: Sağlık Bakanlığı İletişim Hattı’nın (SABİM) “ALO 184 Korona Danışma Hattı” olarak hizmet vermeye başladığı ve alınan sıkı tedbirlerle bu sorunun aşılacağı vurgulandı. 

 

            Koronavirüse karşı alınması gereken önlemler:

T.C Sağlık Bakanlığından Coronavirüse karşı 14 Kural;

1- Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayın.

2- Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kișilerle aranıza en az 3-4 adım mesafe koyun.

3- Öksürme veya hapșırma sırasında ağız ve burunu tek kullanımlık mendille kapatın. Mendil yoksa dirseğin iç kısmını kullanın.

4- Tokalașma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçının.

5- Ellerinizle gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmayın.

6- Yurt dıșı seyahatlerinizi iptal edin ya da erteleyin.

7- Yurt dıșından dönüște ilk 14 günü evinizde geçirin.

8- Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın.

9- Kıyafetlerinizi 60-90OC’de normal deterjanla yıkayın.

10- Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullandığınız yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyin.

11- Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yașlılar ve kronik hastalığı olanlarla temas etmeyin, maske takmadan dıșarı çıkmayın.

12- Havlu gibi kișisel eșyalarınızı ortak kullanmayın.

13- Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.

14- Düșmeyen ateș, öksürük ve nefes darlığınız varsa, maske takarak bir sağlık kurulușuna bașvurun.

 

Gerekli tedbileri aldıktan sonra herhangi bir belirti durumunda uzmanlara başvurmayı unutmayın...Gaziantep Psikoloji olarak bu zorlu süreci yakından takip ediyoruz ve Ülkemiz için gerekli her sorumluluğu almaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. 

UZM. PSK. DAN MUHİTTİN DAR

GAZİANTEP PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK& AİLE TERAPİ MERKEZİ